Thursday, February 11, 2010

akhirnya

salam...

Akhirnya aku berjaya juga untuk menghasilkan nasi briani :)...Macam yang pernah aku bagi tau pada entry yang lepas, aku teringin sangat nk makan nasi briani..hari ni tercapai juga hajat...alhamdulilah

Sebenarnya aku tak ke office pada hari ni sebab macam tak sampai hati nk biarkan adik2 yang tak sampai 48 jam berpijak di bumi wellington berjalan tak tentu hala tuju. Jadi hari ni aku luangkan masa dengan diorang untuk tunjukkan di mana halal butcher, asian store, pak n save dan tempat-tempat penting untuk meneruskan kelangsungan hidup di sini.

Tujuan utama aku memasak nasi briani ni sebenarnya saja nak jamu adik-adik yang baru sampai. Teringat masa baru-baru sampai dulu danlah kepenatan lapar pulak tu...kene tunggu the next day baru leh cari makanan...tu pun nasib la jumpa buah2an...perut ni nak makan nasi juga...

berbalik kepada cerita memasak ini. kalau nak tau resepinya..leh tgk kt bawah ni...

3 cawan beras basmati
6 ketul ayam bahagian dada adalah terbaik
4 cm halia (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
1 biji bawang merah (dikisar)
1 rempah briani Shan
1 pek rempah tumis
1 cawam air asam jawa
1 biji cili capsican (hijau or merah)
minyak masak secukupnya
garam secukup rasa

Cara memasak

1. Perap ayam bersama 1 sudu halia, 1 sudu bawang putih dan 1 sudu rempah briani selama sejam.
2. Panaskan satu cawan air di dalam periuk dan rebus ayam yang telah diperap tadi sehingga ayam empuk dan air tersebut kering.
3. Kemudian keluarkan ayam tersebut dan masukkan minyak. Tumis rempah tumis bersama bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan rempah briani dan tumis sehingga rempah tersebut garing.
4. Masukkan air asam jawa dan didihkan buat seketika. Kemudian masukkan ayam tadi dan gaul buat seketika.
5. Dalam periuk yang berasingan masak nasi bersama 4 1/2 cawan air dan biarkan ia 2/3 masak.
6. Dalam periuk yang berasingan, masukkan ayam secara berselang dengan nasi dan sambung panaskan nasi tersebut.
7. Gaul nasi sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment