Thursday, June 30, 2011

asam pedas tarakihi

balik dari office aku rasa cam nk makan ikan plak tapi tak tau nak masak apa lagi...tapi bahan-bahan takde plak jadi kenalah pie beli dulu...so on the way nk ke mall terlintas nk makan asam pedas...ikan apa pun tak kisah lah...masuk2 new world terus jek pie kt section ikan...by the way ikan kt sini tak macam ikan kt pasar pun..semua dah jadi fillet dh tak jumpa dah ikan dalam bentuk asal...tapi hari ni tak banyak choices tinggal ikan tarakihi dan ikan salmon jek...belek punya belek belilah ikan tarakihi...itu nama nz dia nama melayu dia aku tak tau lah...rasa dia sedap huhuhu sesuai utk masak masakan melayu...
so ni bahan-bahan untuk memasak asam pedas melaka

300 g isi ikan tarakihi
4 sudu cili kering yang telah dikisar
1 1/2 sudu kunyit serbuk
1 helai daun limau perut
sedikit alba
1 batang serai dititik
2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
minyak secukupnya

bahan-bahan yang dikisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia (agak2 jek)
sedikit belacan

cara memasak

tumis bahan-bahan yang dikisar bersama-sama dengan alba sehingga naik bau. kemudian masukkan cili kering, kunyit, serai, daun limau perut dan kacau sehingga garing. pastu baru masukkan asam keping dan air. jangan lupa masukkan garam dan gula secukupnya. pastikan kuah tu mendidih secukupnya kemudian baru masukkan isi ikan tu.

bagi aku la...yg membezakan asam pedas melaka dgn asam pedas yg lain adalah asam pedas melaka tak masuk bunga kantan or daun kesum...separuh org maybe suka tapi aku tak suka sebab rasa dan bau dah bercampur2...

so selamat mencuba bagi yang nak mencuba...wink! wink!

p/s: this time lupa nk amik gambar...

No comments:

Post a Comment